U bent geïnteresseerd in de J4K handschoenen, maar welke handschoen is nu geschikt voor mij? Er zijn 4 soorten handschoenen; Rollfinger, Hybrid, Negative Cut en Flat. Hieronder uitleg over het kiezen van de juiste handschoen.

De vorm van je hand bepaald de keuze van de handschoen

Veel (beginnende) keepers maken dezelfde fout door keepershandschoenen te kopen omdat hun favoriete keeper deze ook draagt. (Beginnende) keepers worden ook enthousiast gemaakt door al die mooie kleuren waarmee keepershandschoenen zijn uitgerust.
Hierdoor wordt het allerbelangrijkste vergeten en dat is de juiste pasvorm van de keepershandschoenen. De vorm van de hand bepaalt namelijk de keuze van de handschoen. Let hier op en laat u niet verleiden door andere zaken!

De J4K handschoen stijlen

Elke keeper heeft verschillende handen en vingers en J4K heeft hier rekening mee gehouden. Er zijn door J4K een 4-tal stijlen op de markt gebracht te weten de Rollfinger, de Negative Cut, de Flat palm en de Hybrid.

Roll Finger keepershandschoen 

Eén van de meest gebruikte techniek is de zogenaamde Rollfinger handschoen. De handschoenen wordt als het ware om de vingers gerold. De foam in het midden van je hand, is ook om iedere vinger gerold. Dit zorgt ervoor dat de keeper, bij iedere beweging die wordt gemaakt, hij/zij de beste beste balcontact heeft. Deze vorm zorgt altijd voor een maximaal contact met de bal bij het gooien en vangen van de bal. De Roll finger zitten over het algemeen strakker om de handen en tussen de top van de vinger en de top van de handschoen zit wat extra ruimte.

Voordelen rollfinger keepershandschoenen

 • Je hebt een groter vangoppervlak omdat er meer foam op de handschoen zit.
 • Een strakkere pasvorm omdat de handschoen om de vingers wordt gerold.

Nadelen rollfinger keepershandschoenen

 • De keepershandschoen kan wat sneller slijten, omdat de stiknaad tussen de ring- en middelvinger zit. Dit is een kwetsbare plek bij een handschoen.

‘Negative Cut’ keepershandschoenen

Negative Cut keepershandschoenen zijn niets anders dan handschoenen met naden die naar binnen zijn gestikt en niet zichtbaar zijn aan de buitenkant. Dit zorgt voor een strakkere pasvorm waardoor dit model strakker om de hand zit en voelt als een tweede huid.

Voordelen Negative Cut keepershandschoenen

 • De ‘Negative Cut’ is de keepershandschoen met de meest strakke pasvorm.
 • De ‘Negative Cut’ keepershandschoenen bevatten een hoog draagcomfort en zijn zeer flexibel.
 • De meeste profkeepers in Nederland spelen hiermee.

Nadelen Negative Cut keepershandschoenen

 • Er bevindt zich minder foam bij de vingers dan je gewend bent en hierdoor is het vangoppervlak kleiner.
 • Je kunt een naad voelen is niet prettig. Dit komt omdat de handschoen daar naar binnen is gestikt.

‘Flat Palm’ keepershandschoenen

Flat palm handschoenen is de meest traditionele handschoen waarbij de naden aan de buitenzijde zijn gestikt. Bij dit model heb je meer ruimte en dit geeft een traditioneel gevoel van een handschoen.

Voordelen Flat palm keepershandschoenen

 • Het klassieke pasvorm met platte vingers, niet te vast, niet te los.
 • Voor optimaal draagcomfort zitten de stiknaden van de vingers en de duim aan buitenkant.
 • Ideaal voor diegene die houden van ruimte rondom de vingers.

‘Hybrid Cut Palm’ keepershandschoenen

De ‘Hybride Cut Palm’ is een handschoen met de pink en wijsvinger van een ‘Roll Finger’ handschoen en de middelste twee vingers van een ‘Negatieve Cut’ of ‘Flat Palm’ handschoen. Dit is een handschoen voor keepers met onregelmatig gevormde handen of vingers.


Het bovenstaande is slechts een vuistregel en dit kan per keeper verschillen. De enige manier om erachter te komen welke handschoen voor u geschikt is, is die handschoen te kiezen die het dichtst bij uw hand in de buurt komt en gewoon uit te proberen. J4K help u daar graag bij.