Reinigen van de keeperhandschoenen
De keepershandschoen is een essentieel onderdeel voor een keeper en onderhoud van je keepershandschoenen is daarom belangrijk. Het onderhouden van je keepershandschoenen is heel eenvoudig en het bevorderd de levensduur van je keepershandschoenen. Neem de volgende regels in acht:
1: Houd je keepershandschoenen vochtig
Laat je handschoenen niet uitdrogen, maar houd de handschoenen vochtig. Door je handschoenen vochtig te houden verbetert niet alleen de grip op een bal, maar merk je ook dat het latex veel langer meegaat. Voor elke wedstrijd of training even de binnenkant van de handschoen vochtig maken.
2: Drogen van je keepershandschoenen
Wanneer je handschoenen erg vochtig zijn, bijvoorbeeld door regen, knijp dan het overtollig vocht uit de handschoenen. Nooit de handschoen uitwringen, want hiermee beschadig je mogelijk de naden en de foam laag. Doe je handschoenen nooit in een droger, leg de handschoenen nooit op de verwarming en leg ze ook niet in de volle zon. Laat de handschoenen op kamertemperatuur drogen, maar controleer de keepershandschoenen wel of ze nog ze vochtig zijn.
3: Maak je handschoenen schoon
Mocht er na trainingen en wedstrijden veel zand op je handschoenen zitten spoel dan je handschoenen uit onder de douche. Gebruik geen shampoo of zeep, want hiermee beschadig je de foam laag. Als de handschoenen schoon zijn dan niet uitwringen, maar voorzichtig uitknijpen. Met wringen beschadig je de naden en de foam laag wat de levensduur van de handschoenen verkort.
4: Gebruik een aparte set keepershandschoenen voor de wedstrijd en de training
Trainingsvelden veranderen gedurende het seizoen vaak in zanderige oppervlakten. De handschoenen zullen na een training vaak onder het zand zitten. Bij wedstrijden keep je op gras- of op kunstgrasvelden en hier heb je minder last van veel zand op de handschoenen. Door zand slijten de handschoenen sneller en wordt het ook steeds lastiger om het zand weg te spoelen.
Dit is een goede reden om voor de trainingen en wedstrijden een aparte set handschoenen aan te schaffen. Wanneer de trainingshandschoenen kapot zijn dan kun je de wedstrijdhandschoenen voor de training gaan gebruiken. Voor de wedstrijden schaf je dan een nieuw paar handschoenen aan.
5: Maak gebruik van een handschoenentasje
Wanneer je de handschoenen hebt schoongemaakt dan kun je ze het beste in een handschoenentasje opbergen. Hiermee voorkom beschadigingen aan de foam laag en voorkom je dat de handschoenen weer onder het zand komen te zitten door bijvoorbeeld vieze kleding of zand wat in een voetbaltas achterblijft
6: Opbergen keepershandschoenen
Worden de keepershandschoenen gedurende een lange periode niet gebruikt, bijvoorbeeld zomer- / winterstop, zorg ervoor dat je handschoenen van elkaar af liggen. Hiermee voorkom je dat de beide foam lagen aan elkaar gaan plakken. Leg de keeperhandschoenen vochtig weg. Veel keepers leggen een vochtig washandje tussen de beide handschoenen of gebruiken hiervoor een oude handdoek. Ook hiermee voorkom je dat de foam lagen tegen elkaar aan gaan plakken.
7: Als laatste
De keepers bij de jeugd gaan vaak anders om met de keepershandschoenen dan volwassen keepers. Wat je bij jeugdkeepers veel ziet is dat de juniorkeepers tegen een doelpaal aanhangen of leunen, aan de lat hangen en in de netten hangen. Het materiaal van de keepershandschoenen is hier niet tegen bestand. Er wordt vaak geen garantie gegeven op foam / latex-slijtage en is het zonde van het geld.